Teasc Struguri
Conceptul esențial din spatele unei prese de vin este de a
separa sucul de semințele și pulpa care formează părțile solide ale
strugurilor. Orice utilaj de vinificatie are partea sa esențială în procesul
de facere al vinului, fie că vorbim de un zdrobitor de struguri, un butoi de inox alimentar sau o pompă de transfer lichide. Separarea sucului se face prin
stoarcere (mai degrabă decât, să zicem de exemplu - o centrifugă). Utilizatorii
vor alege între caracteristicile avantajoase ale unui teasc struguri inox sau
prețul scăzut al unei prese cu coș de lemn, apoi vor selecta dimensiunea
potrivită nevoilor lor: de la un mini teasc struguri la teasc struguri de 50 de
litri sau chiar un teasc struguri de 100 de litrii.
Presele cu coș de lemn funcționează prin stoarcerea
strugurilor sau a mustului din sus și din jos. Mustul sau ciorchinii întregi de
struguri se pun în coșul de lemn până când acesta este destul de plin, apoi se
pun două blocuri de lemn în formă de semilună deasupra fructului. Strugurii
sunt apoi zdrobiți până când ajung deasupra înălțimii de sus a coșului. Un
ansamblu cu clichet de fier (de unde și numele „presă cu clichet”) este filetat
în jos pe arborele central al presei până se așază pe blocurile de lemn. Apoi,
un mâner este introdus în ansamblul clichet și folosit pentru a împinge
blocurile de lemn în jos deasupra presei cu o mișcare de clichet. Lucrul acesta
duce la unul dintre cele două rezultate: 1) Pentru a scoate până la ultima
picătură de vin/suc din struguri, utilizatorul presează puternic fructele.
Acest lucru determină o presiune suplimentară asupra semințelor și a oricăror
tulpini prezente, extrăgând arome aspre sau amare în vin; 2) Pentru a evita
aceste arome nedorite, utilizatorul nu apasă atât de tare fructele. Drept
urmare, lasă în urmă suc perfect consumabil.
Presele din inox funcționează prin stoarcerea mustului sau a
strugurilor din interior (centrul presei) spre exterior. Ca urmare, întregul
lot de fructe primește aceeași presiune, ceea ce înseamnă că utilizatorul nu
trebuie să aleagă între randament maxim și calitate maximă. În plus, presele
acestea rulează mai rapid pe ciclu de presare. Presele de acest gen sunt, mai
ușor de utilizat și de deplasat. Clichetul unei prese cu coș de lemn devine
destul de obositor după un timp, iar părțile componente ale presei sunt toate
foarte grele și greu de manevrat.
Alegerea dimensiunii unei prese se reduce la 3 întrebări:
Cât de mult trebuie să apăs? Cât de mult pot apăsa deodată cu o anumită
dimensiune a presei? Cât va dura fiecare ciclu de apăsare? Ca și în cazul orice
altei părți din procesul vinificației, configurarea și curățarea vor reprezenta
o parte semnificativă de timp, așa că nu doriți să vă petreceți 8 ore la
presare. În general, veți dori să încheiați în aproximativ 5 ore.
Rețineți că atunci când apăsați mustul va conține între 30%
și 35% solide. Pe măsură ce umpleți presa, cea mai mare parte a lichidului va
curge afară, acesta fiind numit vin/suc de curgere liberă. Deci volumul presei
va corespunde volumului de solide care trebuie presat. De exemplu, la 100 de
litrii de must fermentat de presat, corespund doar aproximativ 35% solide.
Alegeți presa în funcție de efortul pe care sunteți dispus
să îl depuneți.