Vinificația există de mii de ani. În forma sa de bază, producerea de vin este un proces natural care necesită foarte puțină intervenție umană. Natura oferă tot ceea ce este necesar pentru a face vin; depinde de oameni să înfrumusețeze și să îmbunătățească acest proces. În teorie, a face vin este foarte simplu: drojdia întâlnește sucul de struguri într-un mediu care permite fermentarea. Din momentul intervenției omului, procesul de vinificație este rafinat, după cum vă puteți imagina, într-un mediu controlat cu atenție, până la punctul în care vinificația devine atât știință, cât și un proces relaxant și plăcut. Astfel, curioșii au nevoie de un plan bine întocmit și mai mult decât orice, de ustensile de calitate pentru a putea face vin de casă în zilele noastre, de la zdrobitor de struguri, desciorchinător de struguri și teasc

Există cinci etape de bază pentru a face vin de casă și implicit vin in general: recoltarea, zdrobirea și presarea, fermentarea, limpezirea și îmbutelierea. Fără îndoială, se pot găsi nenumărate abateri și variații pe parcursul acestui proces. Aceste abateri fac fiecare vin unic și în cele din urmă contribuie la măreția oricărui vin în parte. Pașii pentru prepararea vinului alb și a vinului roșu sunt practic aceiași.

Recolta

Recoltarea sau culesul este evident primul pas în procesul propriu-zis de producere a vinului. Fără fructe nu ar exista vin și niciun alt fruct decât strugurii nu poate produce o cantitate sigură de zahăr care să producă ulterior suficient alcool pentru a păstra băutura rezultată în condiții optime. Alte fructe nu au acizii, esterii și taninurile necesare pentru a face vin natural și greu perisabil cu o bază consistentă. Din acest motiv, majoritatea vinificatorilor recunosc că vinul se face în vie, cel puțin la figurat. Procesul de producere a vinului bun presupune ca strugurii să fie culeși la un moment precis, de preferință atunci când sunt copți fiziologic. O combinație între știință și degustare de modă veche intră de obicei în stabilirea momentului de recoltare, cu consultanții, vinificatorii, administratorii de podgorii și proprietarii cu toți cei care își spun cuvântul. În cazul unei producții de casă, informarea asupra acestor detalii este la fel de importantă, în cazul vinului de casă recoltarea fiind făcută manual. Până și producătorii mari de vin preferă recoltarea manuală, fiindcă recoltatoarele mecanice pot fi adesea prea dure cu strugurii și podgoria. Odată culeși, strugurii vor fi sortați, tăind fructele putrezite sau prea puțin coapte înainte de zdrobire.

 Zdrobirea și presarea

Zdrobirea ciorchinilor întregi de struguri proaspeți copți este în mod tradițional următorul pas în procesul de vinificare. Astăzi, zdrobitoarele mecanice își îndeplinesc rolul cu eficiență. Timp de mii de ani, bărbații și femeile au fost cei care au interpretat dansul recoltei în butoaie și teascuri, desculți. Un teasc de calitate, încăpător și rezistent este binevenit și astăzi, fie el rustic   sau din inox. Prin utilizarea unui zdrobitor mecanic, o mare parte din romantismul ritualului de zdrobire a părăsit această etapă a vinificației, dar nu trebuie să vă plângeți prea mult de câștigului sanitar imens pe care presarea mecanică îl aduce vinificației. Presarea mecanică a îmbunătățit, de asemenea, calitatea și longevitatea vinului, reducând în același timp nevoia de conservanți a vinificatorului, fie că e vorba de un zdrobitor manual sau un zdrobitor-electric. Acestea fiind spuse, este important de menționat că nu toate vinurile își încep viața într-un concasor. Uneori, cei care fac vinul aleg să permită începerea fermentației în interiorul ciorchinilor întregi de struguri, permițând ca greutatea naturală a strugurilor și începerea fermentației să spargă coaja acestora înainte de a presa ciorchinii nezdrobiți.

Fermentarea

Fermentarea este într-adevăr magia fabricării vinului. Dacă sunt lăsate, mustul sau sucul vor începe să fermenteze în mod natural în 6-12 ore, cu ajutorul drojdiilor sălbatice din aer. În podgoriile foarte curate, bine întreținute, această fermentație naturală este un fenomen binevenit. Cu toate acestea, din diverse motive, mulți vinificatori preferă să intervină în această etapă prin inocularea mustului natural, iar exemplul poate fi oricând aplicat și la producția mică de vin de casă. Aceasta înseamnă că veți scăpa de drojdiile naturale, sălbatice și uneori imprevizibile, iar apoi veți introduce o tulpină de drojdie la alegere personală pentru a prezice mai ușor rezultatul final. Indiferent de calea aleasă, odată ce fermentația începe, aceasta continuă în mod normal până când tot zahărul este transformat în alcool și se produce un vin uscat. Fermentarea poate necesita de la zece zile la o lună sau mai mult. Nivelul de alcool rezultat dintr-un vin va varia de la o locație la alta, datorită conținutului total de zahăr al mustului. Un nivel de alcool de 10% în zonele cu climă rece față de un nivel ridicat de 15% în zonele mai calde este considerat normal. Vinul dulce este produs atunci când procesul de fermentație se oprește înainte ca tot zahărul să fie transformat în alcool. Aceasta este de obicei o decizie conștientă, intenționată din partea celui care și-a propus să facă vin de casă ca la carte.

Limpezirea

Odată ce fermentația este încheiată, începe procesul de limpezire. Pasionații au opțiunea de a-și muta și sifona vinul dintr-un rezervor, butoi sau recipient, în altul, în speranța de a lăsa părțile solide rămase pe în fundul vasului de fermentare. În această etapă se pot face, de asemenea, filtrarea și reglarea. Filtrarea se poate face cu orice, de la un filtru care oprește numai părțile solide mari până la un filtru steril care elimină orice impuritate. Vinul devine fin atunci când se adaugă substanțe pentru limpezire. Adesea, se vor adăuga în vin albușuri de ou, argilă sau alți compuși care vor ajuta la precipitarea celulelor moarte de drojdie și a altor impurități din vin. Aceste substanțe strâng substanțele nedorite și le așază pe fundul recipientului. Vinul limpezit este apoi tras într-un alt vas, unde este gata pentru îmbuteliere.

Îmbutelierea

Etapa finală a procesului de producere a vinului implică îmbutelierea. După limpezire, persoana în cauză poate alege să îmbutelieze vinul imediat, sau poate oferi acestuia o perioadă de învechire suplimentară. Învechirea ulterioară se poate face în sticlă, rezervoare din oțel inoxidabil sau ceramică ori butoaie de lemn.

 Respectarea pașilor și acordarea semnificativă de atenție întregului proces, va avea ca rezultat un vin de casă bun care să vă impresioneze toți musafirii și să vă acompanieze la mesele în familie. Cu echipamentele pregătite, curate și igienizate, este timpul să vă apucați de treabă!