Temperatură și umiditate în incubator ouă: ce setări trebuie sa respecți
Dacă alegeți să incubați singur ouă, este important să fiți informat în ceea ce privește funcționarea corectă a umidității și temperaturii incubatorului. Trebuie să țineți mai ales cont care este temperatura normală la clocire și ce temperatură trebuie să aibă clocitoarea, în funcție de ouăle alese de dumneavoastră. Aceasta este cea mai importantă parte a procesului și poate reprezenta diferența esențială în etapele de eclozare.
Dacă un incubator de ouă este menținut la niveluri incorecte de temperatură și umiditate pentru o perioadă destulă de timp (sau dacă nivelurile se schimbă în continuu), acest fapt interferează cu creșterea și dezvoltarea normală a embrionului și, din păcate, poate opri dezvoltarea embrionului în continuare. Deși acest lucru ar putea părea descurajant, dacă aveți un incubator de bună calitate, care are atât o alarmă de temperatură, cât și un higrometru (mai multe despre acestea mai jos) și vă informați mai departe despre perfecționarea umidității și temperaturii, procesul acesta se va dovedi a fi unul care să vă împlinească, mai ales fiindcă incubatorul de ouă ajută orice gospodar.
De asemenea puteti opta pentru un Incubator de Ouă Automat, care mertine temperatura si umiditatea mereu in parametri in asa fel incat Dvs. sa va puteti concentra pe alte aspecte.
Temperatura și umiditatea în incubatorul de ouă
În general, când vine vorba de reglarea temperaturii în clocitoare, temperatura din incubator ar trebui să fie menținută între 37 și 39 de grade Celsius. Nu încercați să supraîncălziți incubatorul pentru găini pentru a accelera procesul. Acest lucru va duce la accelerarea dezvoltării embrionului, dar va reduce și șansa de ecloziune și poate duce, de asemenea, la pui anormali. Dacă incubatorul dumneavoastră are o perioadă scurtă de răcire, nu vă îngrijorați, deoarece o perioadă scurtă nu este de obicei dăunătoare. O perioadă mai lungă de temperaturi scăzute, de altfel, poate duce la embrioni morți. Temperatura optimă în incubator pentru ouă de găină, de rață, de prepeliță și așa mai departe, diferă și trebuie aleasă cu atenție.
Nivelurile de umiditate ar trebui să fie între 50 și 55% și apoi să crească la aproximativ 65% pentru ultimele trei zile de incubație. Un recipient cu apă sub tava pentru ouă asigură umiditatea necesară în majoritatea incubatoarelor. Poate fi necesar să adăugați apă caldă din când în când. Umiditatea în incubator poate fi reglată prin creșterea sau scăderea ventilației din incubator.
Plasarea incubatorului
Așa cum temperatura și umiditatea din interiorul incubatorului vă pot afecta ouăle, temperatura din afara incubatorului poate afecta la fel. Încercați să plasați incubatorul într-o cameră în care temperatura este între 21 și 24 de grade Celsius și nu este vulnerabilă la lumina directă a soarelui, curenți de aer sau temperaturi diferite.
Echipamente și caracteristici ale incubatorului
Deoarece temperatura și umiditatea din incubator sunt esențiale pentru succesul incubației, ar trebui să aveți un incubator care vă permite să le monitorizați și să le controlați cu ușurință.
Un incubator de bună calitate ar trebui să aibă un control puternic al temperaturii în care aceasta poate fi ajustată în consecință, iar precizia să fie destul de bună. Deoarece temperatura și miditatea se pot schimba fără avertisment, ceea ce poate cauza probleme majore cu procesul de eclozare, este important ca incubatorul să aibă o alarmă de temperatură și umiditate care să vă avertizeze când temperatura de ecloziune sau umiditatea este în afara intervalului, astfel încât să puteți face ajustări în consecință înainte de a fi prea târziu.
De asemenea, va trebui să aveți un termometru și un higrometru incredibil de precis (cel mai bine este digital), pentru a măsura temperatura și umiditatea în mod regulat pe tot parcursul procesului, pentru a vă asigura că acestea sunt întotdeauna la nivelul optim. Pentru a fi în siguranță, verificați cu un al doilea și chiar al treilea termometru - nu puteți fi niciodată prea sigur!
Nu sunteți sigur dacă ouăle dumneavoastră sunt fertile? Există câteva metode diferite pe care le puteți folosi pentru a vedea dacă există viață potențială în interiorul unui ou sau dacă este
pur și simplu un gălbenuș care nu se va dezvolta în continuare. Dacă doriți să vă incubați ouăle, atunci singura modalitate de a afla dacă oul este fertil este prin a verifica la câteva zile după incubare, folosind o lumânare/sursă de lumină mică, pentru a vedea progresul său.
De ce aveți nevoie?
Pentru a verifica ouăle aveți nevoie de:
O sursă de lumină
Sursa de lumină este mai mică decât diametrul capătului ouălor. O lanternă este în regulă sau puteți cumpăra lumânări special făcute cu acest scop, dacă doriți.
O cameră întunecată, cum ar fi cămara sau garajul închis
Este mult mai ușor să vezi în interiorul oului! Astfel trebuie să plasați ouăle într-o cameră întunecată și să plasați lumina sub capătul mare al oului. Dacă oul este fertil, atunci ar trebui să vedeți o pată întunecată în jurul mijlocului oului, cu niște vinișoare care încep să se formeze în jurul lui. Dacă nu, ar trebui să puteți vedea forma gălbenușului în interiorul oului, fără semne de embrion sau vene. Verificarea culumânarea trebuie efectuată de mai multe ori pe parcursul procesului de incubare - în ziua 4, ziua 10 și ziua 17. Acest lucru ajută la identificarea faptului că oul fertil se dezvoltă așa cum ar trebui sau că embrionul ar fi murit și trebuie îndepărtat.
Fisuri subțitri
Veți putea detecta dacă o coajă are fisuri, deoarece la lumină vor apărea sub forma unor vene albe în jurul exteriorului oului. Cel mai bine este să nu mai puneți aceste ouă înapoi în incubare, deoarece pot permite bacteriilor să pătrundă și să afecteze procesul. Odată ce au eclozat, este uimitor cât de repede cresc puii, așa că veți dori să vă asigurați că aveți cunoștințele necesare pentru a-i crește sănătoși, în condiții cât mai bune, ca să nu riscați să faceți greșeli ce pot fi evitate, care le-ar putea afecta dezvoltarea, creșterea sau mai rău. Un procent mare dintre crescătorii de pui se confruntat cu o problemă de sănătate sau de comportament a puiului în primele 12 luni pe care nu știu întotdeauna cum să o gestioneze.
Acesta este motivul pentru care vi se recomandă să consultați informații în plus, în legătură cu felul în care ar trebui să procedați după ce apar puii, pentru a vă ajuta să evitați orice accident care le pune viața în pericol. Odată informat corect, veți putea avea încredere că le veți oferi cel mai bun început de drum. Un incubator de ouă, la fel ca orice altă unealtă de zootehnie, cum ar fi un deplumator de păsări sau o mașină de tuns oi, va ușura munca dumneavoastră cu animalele.
Lasa un mesaj
Adresa ta de email nu poate fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu steluta*
Comentarii: 0