Cum alegi cel mai bun zdrobitor de struguri
Nu știi cum alegi cel mai bun zdrobitor de struguri? Ce funcții și caracteristici trebuie să îndeplinească? Citește ghidul nostru și alege în cunoștință de cauză!
Vinul este una dintre băuturile alcoolice preferate ale românilor. Astfel, conform celui mai recent studiu, în anul 2024 vinul a ocupat poziția a doua, după bere, în clasamentul băuturilor alcoolice consumate pe teritoriul țării noastre. În orice caz, vinul are o istorie milenară în spațiul carpato-danubiano-pontic, fiind introdus, conform unor istorici, acum mai bine de 3.000 de ani, de către grecii care au sosit în Dacia, via Marea Neagră. De altfel, prima mențiune scrisă despre viticultură datează din timpul domniei regelui Burebista (82-44 î.Hr.), făuritorul statului dac centralizat, când acesta ar fi ordonat defrișarea suprafețelor viticole din Dacia, nu atât pentru a reduce consumul populației, ci pentru a limita tentația pe care viile o exercitau asupra populațiilor străine care veneau aici, atrase de roadele bogate.

Așadar, vița de vie are o istorie îndelungată în zona actuală a României, și e de datoria noastră să cunoaștem tradiția cultivării și producerii vinului, cu atât mai mult cu cât mulți dintre români dețin o vie în gospodărie, ceea ce le permite să recolteze struguri și să facă vin din producția proprie.
În orice caz, primul pas în acest demers este cel de recoltare și zdrobire a strugurilor. Chiar dacă în trecut strămoșii noștri obișnuiau să zdrobească boabele de struguri cu talpa picioarelor, în societatea noastră contemporană procesul s-a mai civilizat, deoarece există zdrobitoarele de struguri.
Află mai jos cum să alegi cel mai bun zdrobitor de struguri.
Cel mai bun zdrobitor de struguri
Un zdrobitor de struguri performant te va ajuta să obții un vin de calitate, chiar la tine acasă. Asta înseamnă că vei putea să le oferi prietenilor și vecinilor un pahar de vin din producția proprie, de fiecare dată când îi primește în vizită, pe lângă tradiționala pălincă. În plus, dacă vinul tău de casă este unul de calitate, ai posibilitatea să faci bani din vânzarea pe piață. În orice caz, un zdrobitor de struguri te poate ajuta să aduci strugurii în forma necesară obținerii unui must dulce și concentrat.
Clasificare TOP 5 zdrobitoare de struguri în 2025
În acest ghid îți vom prezenta cele mai bune zdrobitoare pentru struguri din 2025 de pe Micul Meseriaș
, fiecare model cu descrierea și caracteristicile lui, dar și sugestii despre cum să-l alegi pe cel potrivit pentru tine, respectiv sfaturi despre cum să-i faci întreținerea, astfel încât să te bucuri de el cât mai mult timp de acum înainte.
Zdrobitorul de struguri cu desciorchinatorul, manual (2 in 1) Micul Fermier GF-1437
Pe locul 1 în acest Top este zdrobitorul și desciorchinatorul manual pentru struguri Micul Fermier, model GF-1437. Este un produs pentru uz gospodăresc, foarte apreciat de români, folosit pentru zdrobirea ciorchinei de struguri și separarea ciorchinilor de boabe (desciorchinare).
Beneficiind de un design ergonomic pentru o manipulare ușoară, acest utilaj asigură reducerea semnificativă a duratei de zdrobire și desciorchinare a strugurilor, cu minim de efort, în comparație cu metodele tradiționale. Dispune de o cuvă de alimentare încăpătoare, de 20 L, ce permite introducerea strugurilor direct din găleată sau coș. Tamburii de zdrobire sunt fabricați dintr-un material compozit rezistent, cu o dantură specială, astfel încât activitatea de zdrobire să fie una sigură și continuă, în condițiile unei capacități de lucru extinse, de cca. 300 kg struguri/oră. Vine însoțit de picioare metalice, însă se poate monta ușor și deasupra unui butoi sau orice alt rezervor de colectare a mustului.
Zdrobitor struguri electric Micul Fermier GF-0894, cuvă 15 kg, 500 kg/oră
Pe poziția secundă în Topul nostru se află unul dintre cele mai solicitate modele de zdrobitoare de struguri cu motor electric - Micul Fermier GF-0894. Acest dispozitiv performant este dotat cu un motor puternic de 500W care zdrobește eficient strugurii datorită transmisiei prin curea. Acest sistem amplifică forța prin micșorarea vitezei de rotație, astfel încât pot fi obținute rezultate extraordinare cu un consum redus de energie. Tamburii sunt confecționați din poliamidă, un termoplastic alimentar extra-dur, tratat special pentru a nu afecta calitatea strugurilor și a materiei prime rezultate. În plus, beneficiază de o cuvă de potrivită pentru un echipament electric, fiind realizată din tablă de oțel inox vopsită și tratată împotriva coroziunii.
Pachet Teasc struguri Micul Fermier GF-1710, 32 litri si Zdrobitor Struguri Manual Campina CMW-1000A, cuva 20 litri
Pe locul al 3-lea în topul nostru se află acest combo format dint-un teasc de înaltă calitate și un zdrobitor de ciorchine heavy-duty, care te va ajuta, garantat, să bifezi prima etapă a pregătirii mustului, într-un timp foarte scurt.
În ceea ce privește Teascul Micul Fermier GF-1710, acesta este un dispozitiv care nu are cum să lipsească din arsenalul oricărui cultivator de struguri din România. Presa are un diametru de 320 mm și o înălțime de 450 mm și este construită din lemn și metal de calitate, fapt ce asigură întreținerea ușoara și o durată de viață îndelungată. Are un volum de 32 de litri.
În ceea ce privește zdrobitorul de struguri manual Câmpina CMW-1000A, acesta are un tambur special din poliamidă, care ajută la spargerea rapidă a pieliței și destrămarea eficientă a miezului bobului de strugure. Cu un volum de 20 L, acest zdrobitor manual are o capacitate de mărunțire de cca. 350 kg/h. Cuva este dintr-o tablă dură, anticorozivă.
Zdrobitor struguri manual Micul Fermier GF-0898, capacitate cuvă 20 L, producție 180 kg/h
Un alt model de zdrobitor manual, cu o greutate mică și ușor de manevrat, care-și face treaba foarte bine în orice gospodărie, este acest zdrobitor Micul Fermier GF-0898. Clasându-se pe cel de-al 4-lea loc în Top, acesta este dotat cu o cuvă încăpătoare, cu o capacitate de 20 L, în care pot fi procesați cu ușurință până la 180 kg struguri/oră. Suportul, cuva și manivela sunt protejate anticoroziv prin vopsire cu pulbere în câmp electrostatic. Acest zdrobitor de struguri poate fi amplasat deasupra unui butoi de minim 50 L, unde se vor colecta strugurii zdrobiți prin învârtirea manivelei, efortul depus fiind unul minim.
Pachet Zdrobitor-desciorchinator struguri manual Micul Fermier GF-1437, 300 kg/h + Teasc struguri, 32 litri, GF-1710
În final, un alt combo interesant pe care îl propunem, foarte eficient din punctul de vedere al raportului calitate-preț, este acest pachet format dintr-un zdrobitor cu desciorchinator și un teasc de stors struguri.
Astfel, zdrobitorul cu desciorchinator Micul Fermier GF-1437 este construit din materiale de cea mai bună calitate, ușoare și rezistente pentru o durata de viață extinsă. Beneficiază de o cuvă de alimentare încăpătoare de 30L, ceea ce permite introducerea strugurilor direct din găleată sau coș. Având și un design ergonomic ce permite o manipulare ușoară, beneficiază de o capacitate de lucru extinsă, de 300 kg de struguri/oră. În ceea ce privește tamburii de antrenare și zdrobire, aceștia sunt fabricați dintr-un material compozit cu o dantură specială, fapt ce asigură o zdrobire sigură și continuă.
Referitor la teascul Micul Fermier GF-1710, acesta este confecționat din lemn și metal, pentru o rezistență sporită. Are o capacitate de 32 litri și este util pentru orice producător de vinuri și produse de vinificație.
Cum alegi cel mai bun zdrobitor de struguri?
Acum că ți-am prezentat un Top al celor mai bune și mai populare zdrobitoare de struguri comercializate pe magazinul nostru online Micul Meseriaș, cred că ai observat diversitatea mare a modelelor, iar dacă nu ai mai folosit vreodată un astfel de dispozitiv, este probabil să te simți copleșit de atâta informație. Însă poți sta liniștit/ă! Pentru că de asta suntem aici, să te ghidăm pe drumul cel bun, astfel încât să cumperi cel mai performant zdrobitor de struguri, cu cel mai bun raport calitate-preț din piață.
Suntem convinși că deja ai foarte multe întrebări. Oare chiar am nevoie de un zdrobitor de ciorchine? Care ar fi mai bun în gospodăria mea? Ce dimensiune, accesorii și funcții speciale trebuie să aibă? La ce să fiu atent/ă când cumpăr?
Vestea bună este că acest ghid de cumpărături pe care ți l-am pregătit îți va răspunde la toate aceste întrebări, dar și la alte nedumeriri pe care le poți avea când vei dori să începi demersurile de achiziție.
Tipuri de zdrobitoare de struguri
Zdrobitoarele de struguri existente pe piața de profil din România și pe site-ul Micul Meseriaș, se împart în mai multe categorii, în funcție de câteva criterii:
Modul de acțiune: Zdrobitoare manuale vs. electrice
Este una dintre cele mai importante categorii și diferențieri dintre zdrobitoare, motiv pentru care le vom trata separat mai jos, mult mai amănunțit. Ambele variante au plusuri și minusuri, dar până la urmă este important ce cantitate de struguri ai de procesat și cât de repede vrei să termini.
Modul de zdrobire: Zdrobitoare cu desciorchinător vs. clasice
Zdrobitorul de struguri cu desciorchinator este un aparat care are două funcții principale: să zdrobească strugurii și să îi separe de ciucure. Funcționează folosind o sită care nu permite trecerea în vasul colector, decât a boabelor de struguri zdrobite. Practic, dacă vrei să obții un vin mai de calitate, similar cu cel din comerț, ai nevoie de un astfel de aparat, chiar dacă este puțin mai costisitor decât varianta clasică. Astfel vei obține o băutură aromată, cu o culoare intensă și o concentrație potrivită de alcool. Spre deosebire însă de varianta simplă, fără desciorchinator, acesta are un preț de achiziție mai mare, însă îți vei recupera repede investiția dacă vei reuși să vinzi vinul rezultat!
Modul de folosire: Zdrobitoare pentru uz casnic vs. industriale
Trebuie să știi încă de la început ce tip de producător de vin ești: unul care deține o vie mai mică în jurul casei și doar dorește să materializeze producția de struguri în scopul consumului propriu, sau unul care are o podgorie destul de mare și dorește ca vinul obținut să fie oferit spre vânzare?
Concret, dacă alegi un zdrobitor de struguri pentru uz casnic, trebuie să știi că acesta are o dimensiune mai mică, putând procesa câteva sute de kg de struguri, motiv pentru care sunt recomandate în special pentru gospodăriile mici. Fiind mai ieftine, au o rezistență în timp mai redusă decât cele industriale. În ceea ce privește consumul, cele casnice sunt foarte eficiente, astfel că nu trebuie să-ți faci probleme din acest punct de vedere.
În ceea ce privește zdrobitorul de struguri industrial, acesta se folosește pentru lucrări mai complexe, când ai o podgorie mai mare și o cantitate foarte mare de struguri de zdrobit. Astfel, ai nevoie să acționezi rapid, să nu pierzi prea mult timp, iar dispozitivul să reziste la nivelul de solicitare la care e supus. Din acest motiv, trebuie să cauți din start doar modele industriale, care sunt mai robuste, au o dimensiune și putere mai mare, ceea ce-ți va permite să zdrobești în timp scurt o mare cantitate de struguri.
Tipul de material din care e confecționat: Zdrobitoare din oțel vopsit vs. oțel inoxidabil
Durabilitatea în timp a aparatului este influențată atât de modul de manipulare și îngrijire, cât și de materialul din care este fabricat.
Zdrobitorul de struguri din oțel vopsit este cel mai ieftin model existent pe piață, fiind confecționat din oțel vopsit cu vopsea alimentară. Această vopsea nu conține substanțe toxice pe care struguri le-ar putea prelua. Totuși, durabilitatea aparatului nu este foarte mare, pentru că, în timp, acidul strugurilor va distruge vopseaua și va provoca ruginirea prematură a acestuia. Astfel, calitatea vinului va fi compromisă și este posibil să descoperi inclusiv perforații în cuva aparatului, de la un sezon la altul.
Zdrobitorul de struguri din oțel inoxidabil este cel mai bun material pentru un astfel de utilaj. Deși te va costa puțin mai mult, durabilitatea în timp va fi una foarte mare. De asemenea, este anticoroziv și mai ușor de curățat și întreținut. Cel mai adesea vei găsi aceste variante în cazul modelelor motorizate, deoarece costurile de producție sunt puțin mai mari.
Zdrobitor manual vs. electric
Zdrobitorul de struguri cu acționare manuală are avantajul de a fi cea mai ieftină opțiune din piață. De regulă, cuva acestuia are dimensiuni mai reduse decât a modelului electric, deoarece este destinat unei gospodării mai mici, cu o cantitate de struguri mai mică de procesat. Modul de acționare se face prin învârtirea unei manivele, ce activează rotirea tamburilor zimțați care zdrobesc strugurii. Așadar, este o opțiune avantajoasă din perspectiva costurilor, dar mai dezavantajoasă din prisma efortului depus și a timpului mai mare pe care va trebui să îl investești în această operațiune.
În ceea ce privește zdrobitorul de struguri electric, acesta este destinat zdrobirii unei cantități mai mari de struguri, într-un timp scurt. Odată conectat la o sursă de curent, acesta va începe să învârtească singur rolele de zdrobire, astfel încât singura ta muncă va fi doar cea de reumplere a cuvei cu struguri. În concluzie, dacă ai mai multe vii sau chiar o podgorie de mici dimensiuni, atunci ai nevoie obligatoriu de un aparat electric, cum sunt cele listate în magazinul nostru online Micul Meseriaș. Deși prețul de achiziție poate fi mai mare decât în cazul unuia manual, nu vei regreta alegerea făcută în final. De altfel, dacă vei alege să vinzi vinul, îți vei scoate investiția mai repede decât crezi.
Zdrobitorul cu desciorchinător
Cum arătam mai sus, zdrobitoarele cu desciorchinător pentru struguri sunt utilaje foarte importante pentru vinificatori, indiferent de cantitatea de struguri procesată. Desciorchinarea strugurilor constă în separarea mecanică a boabelor de ciorchine și eliberarea separată a sucului și boabelor pe de o parte și a ciorchinelor și a resturilor vegetale pe de altă parte. De altfel, zdrobirea și desciorchinarea sunt primele operațiuni tehnologice aferente obținerii mustului. Conform specialiștilor în vinificație, ordinea corectă a operațiunilor este desciorchinarea și doar apoi zdrobirea, pentru e evita eliberarea taninilor verzi nedoriți din chiorchine.
În ceea ce privește principiul de funcționare al zdrobitoarelor cu desciorchinatoare, acesta este unul destul de simplu, dar poate diferi în funcție de modelul dispozitivului. În principiu, după punerea strugurilor în cuvă, aceștia sunt preluați de axul cu spiră care alimentează direct cilindrul pentru desciorchinare, după care respectivii paleți scutură ciorchinii de boabe și elimină în partea terminală ciorchinii goi. Boabele și mustul rezultate cad mai apoi în cuva colectoare a utilajului, după care ajung între tamburii de zdrobire, iar mai departe în sistemul de colectare a mustului.
Sfaturi pentru utilizare și întreținere
Toate zdrobitoarele de struguri achiziționate trebuie sa fie folosite în conformitate cu recomandările producătorului. O utilizare corectă va oferi rezultate pe măsură și va garanta durabilitatea îndelungată. Înainte de prima folosire, trebuie să te asiguri că piesele au fost corect asamblate și întregul utilaj este curat, astfel încât eventualele impurități să nu contamineze mustul.
În etapa a doua, strugurii trebuie introduși în zdrobitor doar după ce au fost sortați, astfel încât să nu exise boabe stricate și uscate sau frunze, respectiv părți lemnoase tari. Atenție: este important să reții că în cuvă trebuie introdusă o cantitate potrivită de ciorchini, pentru a evita blocajele și a asigura o zdrobire uniformă! De asemenea, în cazul zdrobitoarelor manuale, alimentarea cu o cantitate mare de struguri va determina o îngreunare a învârtirii manivelei și vei obosi mai repede. În orice caz, dacă echipamentul are sistem de reglaj, atunci va trebui să faci ajustările necesare, în conformitate cu dimensiunile strugurilor procesați.
După fiecare utilizare, trebuie să cureți temeinic zdrobitorul, cu apă caldă, dacă există posibilitatea. Înainte de depozitare, asigură-te că piesele spălate sunt uscate foarte bine, pentru a preveni apariția ruginii. În plus, daca producătorul menționează expres, este indicat să lubrifiezi componentele mecanice (tamburii, rolele, etc). Nu în ultimul rând, depozitarea echipamentului se va face într-un loc uscat și răcoros.
Întrebări frecvente despre zdrobitorul de struguri
- Ce este un zdrobitor de struguri?
Zdrobitorul de struguri este un utilaj folosit în vinificație pentru a zdrobi eficient strugurii și a scoate cât mai mult lichid din ei, scopul final fiind transformarea mustului rezultat în vin.
- Cum aleg cel mai bun zdrobitor de struguri?
Alegerea celui mai bun zdrobitor de struguri trebuie realizată, în principal, în funcție cantitatea de struguri pe care vrei s-o procesezi, dar și de alte criterii importante, precum: tipul de zdrobitor, capacitatea cuvei, materialele de fabricație, puterea motorului, brandul și nu în ultimul rând, prețul.
De ce să aleg un zdrobitor cu desciorchinator?
Desciorchinarea este foarte importantă deoarece ciorchinii goi și celelalte resturi vegetale influențează negativ calitatea viitorului vin. Astfel, prezența acestora în must poate influența conținutul acestuia, respectiv cantitatea de compuși fenolici, în special a celor oxidabili, precum și a unor săruri de calciu, potasiu, etc. Nu în ultimul rând, prezența ciorchinelui în must contribuie la poluarea vinului cu diferite pesticide folosite în tratamentele de combatere a bolilor și dăunătorilor viței de vie.
- Care este cel mai bun zdrobitor: cel electric sau cel manual?
Răspunsul scurt ar fi: cel care răspunde, cu succes, tuturor necesităților tale concrete! Modelul electric este mai eficient și potrivit pentru cantitățile mai mari de struguri, însă este și mai scump. În schimb, dacă ai o vie de dimensiuni mai reduse, atunci modelul manual este mai indicat, deoarece este mai ieftin și costurile de întreținere/reparație sunt mult mai reduse.
- Cât costă un zdrobitor?
De obicei, prețurile pornesc de la 100-200 lei și pot depăși 4500 de lei, în funcție de model și capacitate. În orice caz, modelele manuale sunt cele mai ieftine, comparativ cu cele electrice. Este important să achiziționezi totuși un zdrobitor care oferă cel mai bun raport calitate - preț, în funcție de necesitățile tale concrete.
Oferte și reduceri zdrobitoare de strugur
În acest moment, pe site-ul Micul Meseriaș găsești cele mai bune oferte din piață la zdrobitoarele de struguri. Găsești reduceri importante la multe produse listate în oferta noastră, care pornesc de la câțiva zeci de lei și depășesc chiar 1000 de lei, cum este cazul zdrobitorului de struguri cu desciorchinator electric, GRIFO DMCSI Italia, care are acum un preț redus de la 5.500 de lei la 4.409 lei. Grăbește-te pentru a prinde această ofertă, sau oricare te interesează pe tine!
Fiind în extrasezon, găsești oferte importante și pentru alte produse din aceeași gamă, inclusiv pentru modelele manuale, cum e zdrobitorul de struguri manual Micul Fermier GF-0898, care are în acest cel mai bun preț garantat! Profită de moment și nu amâna momentul oportun!
În concluzie, orice zdrobitor de struguri ai alege din oferta Micul Meseriaș, ai garanția că alegi un model fiabil și de folosință îndelungată. Chiar dacă prețul este un criteriu important, trebuie fi atent și la recomandările și sfaturile specialiștilor, la volumul de struguri procesat și nu în ultimul rând, la calitatea dorită a vinului obținut în final.
Adresa ta de email nu poate fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu steluta*